Orvelter Paardentram   
#paardentram #orvelte #huifkar #drenthe.nl


Eind september vervalt de anderhalve meter maatregel wij zouden dan weer kunnen rijden met onze paardentram. Helaas is het seizoen in Orvelte 1 november afgelopen. Het loont niet om voor een maand nog te gaan rijden. De trekpaarden op hoefijzers zetten kost een paar honderd euro. Wij kunnen deze kosten niet terugverdienen in zo een korte tijd. Corona heeft ons geen goed gedaan helaas. Wij hadden het graag anders gezien. Daar we nogal wat monden te voeden hebben zijn wij genoodzaakt geweest om ander werk te zoeken. Om dit voor een maand op te zeggen is echt niet mogelijk tot onze grote spijt.
Een heel leuk alternatief in Drenthe is Eko Tours in Exloo. Wij wensen u veel plezier in het mooie Drenthe.


Vanwege het Corona virus kunnen wij u niet van dienst zijn....
Wij vallen onder niet noodzakelijk vervoer en moeten daarom de anderhalve meter maatregel in acht nemen. Voor een gezin of 2 personen te rijden kan financieel niet uit helaas. Wij vinden het heel spijtig dat onze mooie tram al twee jaar stil staat.


Sinds 2017 mogen wij het vervoer per paardentram in Orvelte verzorgen.

Tijdens de rondrit vertelt onze gids alles over de historie en hedendaagse invulling van Orvelte. De halte vindt u in hartje Orvelte naast de Brink. Indien de vlag uithangt wordt er gereden en staat de eerstvolgende vertrektijd op de klok aangegeven.
U kunt opstappen zonder te reserveren. Onze nostalgische paardentram heeft plaats voor 18 personen. Voor groepen is reserveren wel gewenst. Een rondrit door het dorp duurt ongeveer een half uur. De kosten zijn 4,50 euro p.p. Op afspraak is een rondrit van één uur door het dorp en het mooie buitengebied mogelijk. De kosten voor een rondrit van een uur zijn 140 euro ongeacht het aantal personen met een max. tot 18 personen (u rijdt alleen met uw eigen gezelschap)  
Meestal is de vertrektijd 12.00 uur (m.u.v. reserveringen) check altijd even bij de halte om zeker te zijn. Let op! Wij werken met levende have en die lopen uiteraard niet de hele dag door. Indien zij voldoende gelopen hebben gaan we ze lekker naar t land of stal brengen.

Onze koetsiers zijn in bezit van de juiste menbewijzen en beschikken over ruime ervaring. Onze paardentrams en inzittenden zijn volledig verzekerd.

Onze trouwe paarden dragen een comfortabel diervriendelijk frans gareeltuig. 
Onze Belgische en Nederlandse trekpaarden lossen elkaar regelmatig af zodat het voor onze dieren ook leuk blijft.

Daar wij met levende have werken kan het soms voorkomen dat we een rit moeten annuleren. (denk hierbij aan slecht weer, los hoefijzer, hoge temperatuur, gladheid) Het welzijn van onze paarden gaat altijd voor het plezier van de mens.


Paardenweetjes:
-Paarden die moeten werken verliezen bij temperaturen boven de 25 graden 15 á 30 liter vocht met daarin belangrijke mineralen. Organen kunnen zelfs beschadigd raken door het hoge vochtverlies. Vandaar dat we boven de 25 graden niet rijden.
-Indien er onweer of harde wind is voorspeld rijden we niet. Veiligheid voor alles! Paarden zijn vluchtdieren en kunnen op de loop gaan voor onweer en harde wind.
-Een paard wat dagelijks werkt mag niet langer dan 3 á 4 uur zonder ruwvoer om zijn darmflora en spijsvertering gezond te houden. Om onze paarden gezond te houden zullen wij nooit langer dan 3,5 uur per dag rijden. Ziet u ons rijden? Stel niet uit om op te stappen om teleurstelling te voorkomen.
-In de winter gaan de hoefijzers er af. Als de ondergrond bevroren raakt kunnen paarden met ijzers uitglijden met alle gevolgen van dien. Vandaar dat we in het winterseizoen niet rijden.
-Een paard vindt het fijn om geaaid te worden. Vraag de koetsier of het mag. Na de zoveelste aai is het paard er wel eens zat van dus altijd eerst vragen.
-Sommige mensen vinden het zielig dat paarden een wagen moeten trekken. Als paardenliefhebber kunnen wij u geruststellen. Het is pas echt zielig indien een paard de hele dag op stal staat of zich verveeld op de weide. Voor de gezondheid van een trekpaard is beweging belangrijk.

Voor info kunt u ons bellen of mailen.

Daar we overdag de leidsels in handen hebben is het gewenst om 's avonds te bellen.
0593-566961 na 19.00 uur
06-41025696 of stuur een mail aan [email protected]

 
                                                                     
                                                       Orvelter Paardentram Jan Plezier                                            

                                                                                                                                                         
                        
                                                                      
                                                                         Balou & Dreumes onze Trekpaarden