Helaas, wij zijn gestopt met de paardentram. Onze vergunning loopt af op 31 dec. 2021 

Waarom stoppen wij?

Ons eerste jaar in 2017 was een opstart jaar. Vaak was de eerste rit goed gevuld maar de tweede en derde....werden rustiger.  Het was niet heel druk in Orvelte.
Wel zaten wij met twee volwassenen op de bok wat verplicht is om goed verzekerd te zijn. Al vroeg moesten wij uit de veren, onze paarden stonden bij Landal en iedere dag lopend ophalen en thuis borstelen en inspannen. De weide bevatte heel veel Jacobskruiskruid en we moesten een andere weide zoeken. Gelukkig mochten de paarden in het dorp staan op een stuk grond van Staatsbosbeheer welke door onze Zorgboerderij werd gehuurd. Helaas van korte duur want Staatsbosbeheer en ook Stichting Het Drents Landschap dulden geen paarden op hun weide en onderverhuur was uit den boze zelfs om hulp te bieden. Noodgedwongen een huis gekocht met weide wat nogal zwaar weegt op ons nek. We hadden een prachtig huurhuis van Stichting Drents Landschap maar van de gemeente mochten onze paardentrams niet meer bij huis staan op gemeentegrond. Dus geen plek voor de paarden en geen plek voor de trams. Wat moesten we? We hadden alles aangeschaft, 2 trams ook een met invaliden rijplaat er onder en 4 trekpaarden de nodige tuigen, menbewijzen etc.
In 2018 en 2019 werden we toch best getroffen door hitte golven. Onze regel is en was boven de 25 graden niet te rijden en dieren lekker in de weide te laten. Daardoor vonden de vrijwilligers van de TIP in Orvelte het nodig gezamenlijk een klacht naar de gemeente te sturen achter onze rug om dat wij niet of nauwlijks reden. Ongelooflijk vonden wij dit. De gemeente begreep volkomen hoe wij er in stonden en waarom de tram niet constant kon rijden. Juist!! "dierenwelzijn" boven de 25 graden niet rijden(paarden raken snel oververhit met alle gevolgen van dien voor hun organen) maar ook niet de hele dag want een paard heeft een relatief kleine maag en wanneer een paard langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat heeft het dier kans op maagzweren. Toch vond een gros mensen dat bullshit alsof het voertuigen waren die op diesel lopen. 

De aanleg van glasvezel in Orvelte heeft er toe geleid dat we 3500 euro schade aan onze tram hebben opgelopen. De keien waren zo slordig terug geplaatst dat diepe geulen ontstonden en de gemeente pas na de schade op de ergste plek de boel heeft gerepareerd. Terwijl wij direct het probleem hadden aangekaart. De verzekering van de gemeente gaf niet thuis. Zelfs een geprek bij toenmalig burgermeester Damsma op kantoor mocht niet baten. Een beste strop voor ons.

Tevens stond de vernieuwing van de bestrating in heel Orvelte al in 2016 op de planning maar helaas is de aanpak van herbestrating in het Masterplan gestopt.
Men begon met de Brugstraat. Tot onze schrik pasten de achterwielen van onze mooiste tram niet op het middenstuk bestrating en waren de goten erg diep. Onze nieuwe wielen hadden alweer schade. Gemeld bij de gemeente, bij de projectgroep Masterplan en ons bestuur ondernemersvereniging. En wat schetst onze verbazing? De Schoolstraat kreeg een jaar later dezelfde strook in het midden. Totaal geen rekening gehouden met ons als uitbater van de paardentram. Met een medewerker van de gemeente door het hele dorp gelopen alle bochten en punten doorgesproken mocht niet baten. De grasstenen in de bochten bij de tolhekken/markeringen zijn van kunststof en levensgevaarlijk glad voor een paard op hoefijzers.

Toen kwam Covid19 in ons leven en konden wij niet rijden door de anderhalve meter maatregel terwijl het juist toen hartstikke druk was in het dorp. Twee volwassenen op de bok twee personeelsleden van 1000 kilo per stuk voor de tram konden niet leven van 2 gasten of een gezinnetje. Wel eten onze grote vrienden voor 250 euro hooi op in de week. Dit trekken wij niet meer. Noodgedwongen zoeken wij een goed thuis voor een aantal paarden. Inmiddels heeft een merrie een lieve nieuwe baas gevonden. Het doet erg zeer een dier te moeten verkopen heel erg zeer. Onze oudere paarden blijven bij ons van hun pensioen genieten. Het spijt ons dat het zo is gelopen want wat hebben we mooie leuke gezellige ritten gedaan. Van je passie je werk maken en dan ook nog over ons mooie Orvelte mogen vertellen. Graag was ik verder gegaan maar met twee personen kun je hiervan niet rondkomen, alleen op de bok is geen optie want dan zijn we niet verzekerd en personeel aannemen is veel te duur. Bedankt aan allen die met ons zijn mee gereden in dit veel te korte avontuur. Vijf bijzondere jaren en voorbij gevlogen.

De schaarse vergunning had eigenlijk 8 maand voor afloop in de krant moeten worden aangeboden door de gemeente Midden-Drente wat niet is gebeurd. Wij hopen voor Orvelte op een nieuwe koetsier maar wel een koetsier die het dierenwelzijn voor de verdiensten laat gaan en zich net als wij goed verzekerd zodat bezoekers veilig mee rijden. 


Liefs Arwald, Mannuela en Sabine
Dreumes, Balou, Udine en Louis